top of page
חן וינשטיין

איך לטפח את התודעה שלנו?


מה משותף לקבוצה של נערות בחטיבת ביניים, לקהילה לומדת של מנהלים/ות ולראשי אגפים בחברה ממשלתית? אז מעבר לכך שאת כולם/ן פגשתי השבוע ב-3 סדנאות שונות שהנחיתי, היה דבר אחד משמעותי שחזר לאורך כל המפגשים.

הדבר הזה הוא הקול הפנימי שמעכב אותנו. הקול שמספר סיפורים, שמפרש, מנתח, מסתכל על חוויות וסיטואציות, מעורר בנו רגשות ומפעיל אותנו. גורם לנו להגיב לסיטואציות ואחר כך להתחרט. וזה לא משנה בני כמה אנחנו, מה התפקיד, הסטאטוס או הרקע שלנו, הקול הפנימי שלנו מנהל אותנו אלא אם נתאמן על לזהות אותו ולהחזיר לעצמנו את הבחירה.


זה עלה כשהנערות דיברו על התקופה העמוסה שהן חוות בלימודים ועל הקול הביקורתי שמלחיץ אותן, כשהמנהלים/ות שיתפו בסיפור הפנימי שמקשה לראות את נקודת המבט של הצד השני בניהול קונפליקטים וכשראשי האגפים זיהו את דפוסי החשיבה שמובילים אותם בהתמודדות עם המשימות והציפיות הרבות שמופנות כלפיהם.


ד״ר ריצ׳י דייוידסון, חוקר מוח ופרופסור לפסיכולוגיה ופסיכיאטריה, שאני עוקבת אחרי העבודות המרתקות שלו בשנים האחרונות, מדבר על 4 עמודי תווך למוח בריא ולרווחה נפשית. ואני חושבת שדווקא בתקופה הנוכחית הקשה שכולנו חווים, העקרונות שלו מאוד יכולים לעזור.


מהם 4 עמודי התווך?


1. מודעות על (מטה-מודעות):

להתאמן על היכולת לשים לב מה המוח שלנו עושה, איך הוא פועל, מתי הוא נודד למחשבות ודאגות, איזה דפוסים, הרגלים ותבניות מאפיינים את החשיבה שלנו.


2. חיבורים:

לטפח מערכות יחסים מיטיבות, משמעותיות, מעצימות. להקיף את עצמנו בא.נשים תומכים ולתרגל נדיבות ונתינה כלפי אחרים.


3. מה הסיפור הפנימי שלנו:

לברר ולהיות מודעים לאמונות שלנו על עצמנו, לשים לב מה הסיפור הפנימי שנוכח, איזה מסקנות יש לנו לגבי עצמנו.


4. משמעות / ייעוד:

להכניס לחיים שלנו עשייה משמעותית, לדעת שהחיים שלנו נעים לעבר כיוון מסויים שאנחנו בחרנו ושחשוב לנו.




ד״ר דייוידסון בין היתר הוא אחד מבין קבוצת החוקרים שהביאו בשנות ה-70 את תרגול המדיטציה מהמזרח למערב. ואחרי כל כך הרבה שנים של תרגול ושל מחקרים בנושא, זו ההמלצה העיקרית שלו לתרגול שבאמת יעזור לפתח את 4 עמודי התווך לתודעה בריאה.

הוא מציע להתחיל בצעדים קטנים. בתרגול יומי קצר שיאפשר למוח שלנו להתחיל להשתנות ולפתח את מודעות העל. אפילו 3 דקות ביום יכולה להיות התחלה מעולה. הדרך הכי טובה להטמיע את ההרגל הזה היא לחבר אותו להרגל יומי שכבר קבוע לנו (למשל, צחצוח שיניים, ארוחת צהריים או מקלחת).


אז מוזמנים ומוזמנות בכל יום במהלך השבוע הקרוב, לבחור לעצור ובמשך 3 דקות להפנות את תשומת הלב לתחושה בגוף או לאחד החושים כמו: התמקדות בנשימה, בתחושת צחצוח השיניים, בטעם האוכל וכו׳.

שתפו איך זה עבד לכם/ן :)

50 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page